نکاتی در مورد پرورش تک فرزند
عقاید بسیار زیادی درباره کودکان تک فرزند وجود دارد . مثلا آنها خود خواه ،تنها ، وابسته به والدین هستند و نمی توانند با همسالان خوب ارتباط برقرار کنند این نظریات تا چه حد صحت دارد ؟
برای تربیت مناسب کودکان تک فرزند در زیر به نکاتی اشاره شده است :
· برای فعالیتهای اجتماعی کودک در زمانهای خاصی را در نظر بگیرید ،از جمله رفتن به زمین های بازی (مثلا پارک محل ) ؛دعوت دوستان و همسالان فرزندتان به خانه آنها برای بازی ؛ وقتی کودک بزرگتر می شود ترتیب مهمانی های عصرانه یا بازی های را بدهید یا با همسالانش به صورت دسته جمعی به اردو یا باغ وحش بروید .
· در مسائل کودک سریعا وارد عمل نشوید .احتمالا شما برای محافظت کودکتان از صدمات کوچک و مسائل دیگر در کارهای او مداخله می کنید . مثلا هنگامی که دو بچه بر سر مسئله ای دعوا می کنند حتما وارد عمل می شوید ولی بدانید که حمایت بیش از حد نه تنها مانع رشد و پیشرفت مهارتهای سالم بین فردی است بلکه باعث می شود که کودک روش مقابله با نا امیدی را یاد نگیرد .
· کودک خود را ناچیز فرض نکنید . درست است که بستن بند کفش کودک ؛انداختن دکمه های ژاکت توسط خود شما وقت کمتری می گیرد اما جلوی خود را بگیرید . وقتی کودک شما یاد بگیرد که این کارها را خودش انجام دهد فایده بیشتری دارد .
· در توقعات و انتظارات خود واقع بین باشید . کودک شما ممکن است بهترین بازیکن ورزش باشد و شاید هم نباشد در هر حال کودک خود را مجبور نکنید که فرد شماره یک در آن فعالیت باشد
· در کادو دادن به کودک یا سر گرمی های به او زیاد حساس نباشید . تک فرزندان نسبت به دیگران لباسها ،اسباب بازیها و وسائل بیشتر و بهتری دریافت می کنند این باعث می شود که کودک کمی متوقع بشود و یاد بگیرد که همیشه چیزی را که می خواهد باید داشته باشد .
· به کودک خود کمک کنید تا یاد بگیرد که شخصا خود را سر گرم کند .
· کودک را از مرکز توجه خارج کنید . اشتباه اینجاست که شما همیشه اورا پیشاپیش برنامه های خود قرار می دهید و سپس همه مسائل را با توجه به او برنامه ریزی می کنید . از نظر عاطفی و جسمانی کمی کودک را از خود دور کید . در هر زمان متناسب با سن و سال به او کمک کنید استقلال مناسب را یاد گیرید .
(راحله محمد - مشاور مدرسه)